Home > Uncategorized > ЛОША ШЕГА од Влада Урошевиќ

ЛОША ШЕГА од Влада Урошевиќ

Одејќи покрај реката наоѓате одеднаш, во сувата трева, гнездо на некоја голема птица. Птицата ја нема, а во гнездото лежат крупните бели јајца.
Ги земате јајцата а на нивното место ставате мазни и тркалезни речни камења најдени покрај брегот. Однапред се смеете на глупавиот и зачуден израз на птицата која ќе очекува од нив да се испилат малите пилиња.
Веќе сте ја заборавиле таа мала шега кога еднаш, навечер, седејќи во собата, слушате некаде надвор, високо во небото, силен шум на птичји крила. Немате време да дојдете до прозорецот и да погледнете за што се работи, бидејќи одеднаш оџакот од куќата се руши.
Потоа нешто цврсто и големо удира во куќата. Едниот ѕид паѓа, потоа и другиот.
Засолнет под масата гледате како низ разурнатата куќа летаат тешките камени птици.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: