Home > За идно читање, Литература > The Seducer’s Diary of Imaginary Beings

The Seducer’s Diary of Imaginary Beings

Најслатка мака е онаа кога не знаеш да се одлучиш што да читаш. Уште поинтересно станува кога имаш голем избор па прелистуваш де од една книга де од друга. Иако стварно имам голем избор еве само две за кои се мислев да им ја тргнам прашината од полица:

1. The Book of Imaginary Beings by Jorge Luis Borges

Насловната од илустрираната едиција што за жал не е мојата. Онаа што јас ја имам, не успеав да ја најдам на нет. 😦

Few will want, or be able, to resist this
modern bestiary. Here you will find the familiar –
Gryphons, Minotaurs and Unicorns – as well as the
Monkey of the Inkpot and other undeniably curious
beasts. Borges’ cunning and humorous commentary
is sheer delight

Напишана во 1957 под оригиналниот наслов Manual de zoología fantástica, проширувана е во 1967 и 1969 до ова последна верзија. Во неа содржи описи на 200 суштества од разни митологии и народни верувања. Според Borges не треба да се чита од почеток до крај но селективно, скокајќи од еден опис на друг, сосема по желба.

2. The Seducer’s Diary by Søren Kierkegaard

 

Дел од "Great Loves" едицијата на Penguin

Johannes is an aesthete, dedicated to creating the possibility
of seduction through the careful manipulation
of young women. He stealthily pursues the innocent
Cordelia until she becomes increasingly drawn to him.
But when she is ready to give herself completely, she
realizes she may have got everything wrong.

Книгава ја купив во Икона по сосема ненамерно. Ми се допадна премисата и ја земав иако не знаев апсолутно ништо за писателот, за голема срамота. Испадна дека Kierkegaard е прочуен дански философ и теолог кој се смета за татко на егзистенцијализмот. Тој од една страна бил голем противник на философијата на Хегел а од друга, бил под влијание на философијата на Кант. Како таков, човек што се става во ист философски кош со Ниче и Сартр и кој што со своите бројни дела ги надминува границите на различни философски гледишта и размислувања, Kirkegaard треба дополнително да се истражи. Сето ова ветува дека The Seducer’s Diary треба да биде едно одлично дело што во најмала мера ќе поттикне на размислување.

Но…колку и да изгледаат интерсни, за жал, и двете ќе мораат да причекаат. Веќе пишував за Magnetism од F. Scott Fitzgerald а и прочитав еден расказ од неа па би било редно да ја дочитам. Порано или подоцна, и на овие две ќе им дојде редот.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: