Sanctum (2011)

Ако некој се спуштил во Врело знае какво е чуството внатре.  Целата таа атмосфера таму ствара една чудна ставопочит кон природата. Уште повеќе ве исполнува со немоќ и молк кон силата со која што природата се обвиткува секаде околу вас. За кратко сфаќате дека не можете да се борите против тоа. Или ќе се потчините и предадете на таа грандиозност или истата ќе ве уништи при првата прилика.

Можеби токму поради таа претстава шти ја носев во глава Sanctum прилично ми се допадна. Тоа е филм за група пештерски нуркачи кои се спуштаат во длабочините на пештерата Esa’ala во  со цел да ја измапираат и евентуално да најдат друг излез. Без можност да бидат предупредени од површинскиот тим зафаќаат поројни дождови што во рок од неколку часа ги поплавуваат пештерите и го оставаат тимот нуркачи заробен во подолните простории принудени да бараат алтернативен пат кон надвор. Sanctum е одлична приказна за силата на природата и за тоа колку е човекот малецок во споредба со неа.

Во главните улоги се Richard Roxburgh, Rhys Wakefield и Alice Parkinson, режисер е Alister Grierson. Kако извршен продуцент е потпишан славниот James Cameroon за кој нема ни потреба да се напоменува колкава армија од успешни филмови има во својата кариера. Што се однесува до критичарите, изгледа не биле никогаш во Врело како јас па да им се допадне филмот. На Rotten Tomatoes му даваат вкупен скор од само 31% што е прилично сиромашно. Затоа пак на кино благајните е одличен и со вложени 30 милиони долари успева да заработи над 80 милиони! Со тоа се сместува на десетто место на австралиски филмови со најдобра заработувачка.

Во улогите на татко и син, Richard Roxburgh и Rhys Wakefield

Како филм што речиси целосно се случува во пештера, мислев дека Sanctum ќе ми биде клаустрофобичен и досаден. Напротив го најдов забавен и напнат. Во најмала рака е солиден трилер, без разлика на лошо настроените критичари.

Оценка: 6.5

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: