Archive

Archive for the ‘Научна фантастика’ Category

TRON: Legacy (2010)

March 6, 2011 Leave a comment


Не знам каков ефект имал оригиналниот TRON врз тогашната публика. Можеби го сметале за глупост, можеби за револуција но секако за одредена новина. Ако претпоставам дека бил сличен на ефектот што го имаа врз мене The Last Starfighter и Flight of the Navigator тогаш истите тие фанови од 80тите мора да биле страшно возбудени кога за прв пат дознале дека ќе се снима TRON: Legacy! Јас сигурно би бил. Не само затоа што ова не е преработка туку продолжение на приказната, туку и поради фактот што главна улога повторно е Jeff Bridges.

Откако херојот од оригиналот, Kevin Flynn, ненадејно ќе исчезне, неговиот син Sam ќе биде оставен да порасне без него. После многу години Sam случајно ќе најде начин физички да се транспортира во виртуелниот компјутерски систем создаден од татко му. Таму ќе го најде него веќе сед и остарен но и ќе затекне свет поробен од злобната програма Clu. Така Kevin и Sam ќе започнат трка со Clu за враќање во реланоста.

Во главните улоги се Jeff Bridges (True Grit) како Kevin Flynn и Garrett Hedlund како Sam Flynn. Двата можеби најубави елементи на филмов се двете главни протагонистки, Olivia Wilde како Quorra и Beau Garrett како Gem.

Quorra Gem

Quorra vs. Gem

За жал TRON: Legacy не помина добро кај критичарите. Можеби поради тоа што е филм на Disney а кај одредени критички кругови како да има некое вродено непријателство кон филмови што доаѓаат од таму. Според некои е премногу плиток и вештачки, карактерите се сосема недоволно развиени а приказната е полна со дупки. Во одредена мера можеби и не се далеку од вистината. Сепак, не може да се премине фактот дека филмов е вистинска аудио-визуелна наслада. Изгледа феноменално од секој можен аспект. Можеби на некого би му фалеле детали но и тоа е дел од поентата. Сепак станува за вештачки, виртуелен свет. Така треба да биде, мазно, празно и исполирано. Голем дел од уживањето е и музиката за која се погрижиле Daft Punk и која одлично се вклопува во амбиентот.

Крајниот заклучок ми е дека и покрај лошите оцени TRON: Legacy не смее да биде пропуштен, пред се поради аудио-визуелниот ефект, а особено не од љубителите на футуристички sci-fi филмови.

7.5/10

Advertisements

Skyline (2010)

December 10, 2010 Leave a comment

Skyline

Публицитет: Skyline го дознав по лош глас. Насекаде по интернет, вклучително IMDB и Rotten Tomatoes, има катастрофално лоши критики. Плукале по него сите што стигнале. Ај тие профи критичарите него и обичната публика. До некаде публиката можам да ја разберам, најчесто чопоративно ја следи критиката, па во наплив на масивна хипноза сите даваат или позитивни или негативни критики. Од друга страна, американската публика што го сочинува најголемиот дел од гласачкото тело, не сака филмови во кои американците губат. И за професионалните критичари имам објаснување а тоа е дека се платени да дадат лоша критика! Еве и зошто! Студиото за специјални ефекти на браќата Strause најверојатно ќе влезат во судски спор со Sony бидејќи Sony во моментот на склучување на договорот за изработка на специјалните ефекти за нивниот Battle LA проект не биле известени дека Strause веќе работат на конкурентскиот Skyline! Не дека нема валкана игра и од браќава тука ама сепак изгледа дека Sony возвраќа десеткратно со тоа што ги има насскано сите можни критичари против Skyline и буквално го уништува филмот! Двојна добивка, ем е уништен конкурентскиот продукт ем е поплочен патот за новиот блокбастер филм од Sony World Invasion: Battle LA.

Skyline е далеку од перфектен sci-fi но е далеку, далеку подобар од она што го велат апсолутно сите критичари. Кон неговата вредност надополнуваат уште тоа што има релативно низок буџет! Потребни биле пола милион долари трошок за снимањето и проближно 10 милиони за специјалните ефекти! Кога сме кај нив, Skyline е можеби еден од најтешките филмови во тој поглед со 800 VFX кадри!

Екипа: Тука на критиката не може да и се забележи бидејќи кастингот и глумата се навистина очајни. Ова до некаде е оправдано со нискиот буџет но сепак сметам дека можеле барем малку да се потрудат при изборот на актери. Вака имаме глумци (Eric Balfour, David Zayas, Donald Faison, Brittany Daniel, Scottie Thompson итн) чиј сумарен талент не е ни половина од оној на некоја голема глумечка ѕвезда. Единствено можеби Scottie Thompson откскокнува од потпросечноста па како единствена од групата може и да добие некоја преодна оценка. Најлошото во сево ова што некако нема хемија помеѓу гледачот и ликовите или барем јас не успеав да доживеам такво нешто. Ниту еден од нив не ми беше симпатичен па ми беше сеедно кога беа требени еден по еден. Кога веќе барем малку почнав да сочуствувам веќе беше предоцна бидејќи филмот заврши.

Приказна: Ова е според мене најсилната а според критичарите најконтроверзната страна на Skyline. За таква ја сметаат приказната бидејќи велат е плагијат и микс од повеќе познати sci-fi филмови. Иако не се воопшто далеку од вистината, самиот факт што имаат одличен микс кој го збогатиле, обработиле и надградиле како краен продукт е вредно за пофалба. Off from the very beginning…

Дејствието се случува од перспектива на група млади луѓе во L.A. Oткако ќе се разбудат на сред ноќ после луда журка (потсетува на Cloverfield) откриваат дека над градот лебдат огромни сини топки од чудна светлина. Се покажува дека таа сина светлина е сијалицата а луѓето се комарците кои треба да ги привлече. После само неколку секунди поглед во светлината луѓето остануваат парализирани за да огромните вселенски бродови лесно ги вшмукаат кон нив. Да! Огромни бродови, налик на оние во Independence Day, кои во илјадници ги вовлекуваат луѓето во нив, нагоре кон небото. Со тоа сознание започува борбата за опстанок на главната група протагонисти криејќи се по становите на нивната зграда. Особено интересно станува кога во лов на преостанатите преживени ќе бидат пуштени различни други видови на вонземјани. За разлика од многу други филмови тука нема непотребни но спектакуларни уништувања на згради и објекти! Поради тоа, во рок од неколку часа од приказната L.A. е целосно испразнет но структурно недопрен, како некој огромен град на духови.

Што се однесува до вонземјаните тие се најубавиот дел. Сите се различни! Има тенкери, огромни суштества налик на Кинг Конг со истите тие сини светла од почетокот наместо очи! Потоа дронови и хидри, секој вид со свои специфики и намени во ловот на луѓе. Иако изгледаат како механизми сите вонземјани, па и огромните матични бродови се живи организми (“Farscape” anyone?) . Од тој факт доаѓа и објаснувањето зашто се дојдени во лов на луѓе, а тоа е бидејќи им е потребен туѓ ЦНС за да функционираат!! Поради тоа има повеќе сцени на обезглавување и вадење на черепен и рбетен мозок all in one! За жал има малку сцени на уништување на вонземјани едноставно бидејќи не се случува. Дојденците имаат способност за целосна регенерација што ги прави прилично мачни за убивање!

Иако читам на многу места дека постапките на главните ликови биле глупави и нелогични, мене од почеток до крај ми се сосема издржани и со покритие. Дури постапките тука ми се многу пологични од многу други филмови од жанрот. Сите тие постапки водат до крај кој истовремено е и очекуван но и целосно изненадувачки. Во него е и новината што ја носи Skyline иако ако некој сака да претера може ќе каже дека идеата им е украдена од Avatar . Финално, иако крајот сосема ја заопкружува приказната и дејствијата, остава место за продолжение на кое наводно браќата веќе работат.

Се на се: Апсолутно го препорачувам на sci-fi љубители и гејмери! Точно е дека претставува микс на веќе видени работи, исфилувани со извонредни ефекти и пропрскани со некоја новинка, но сепак е далеку подобар филм од она што критичарите го кажуват за него! За нивни инаeт:

Оценка: 7/10

Alien: Resurrection (1997)

October 27, 2010 Leave a comment

Година: 2010
Режија: Jean-Pierre Jeunet
Сценарио: Joss WhedonDan O’BannonRonald Shusett

Поради то што страшно многу ме испровоцира филмов, до некаде ќе застранам од вообичаеното образложување на филмови. Што и не би било којзнае колку страшно кога не би бил човек што сака шаблони и правила.

Приказна: 200 години по смртта на Ripley, наоѓаат начин да снимат ново порадолжение од Alien франшизата, па ја клонираат нашата добро позната хероина. Заедно со неа го клонираат и вонземјанинот. Дополнителна компликација е фактот што DNA материјалот им е значително смешан па едни од други си имаат превземено одредени карактеристики. И повторно се се случува на вселенски брод, и повторно бегаат од вонземјани и  повторно Ripley треба да го спасува денот.

Екипа: Sigourney WeaverWinona RyderRon PerlmanGary Dourdan итн. Кој од кој погрди и кој од кој полошo изглумија. Со оглед на тоа што сите нив ги имам гледано и во други, далеку подобри изданија, целата вина морам да ја препишам на сценаристот. Само тој е виновен за лошиот и неприроден дијалог. Тука се придодаваат и бројните глупави и изнудени шали на ликовите кои ради толку мавања по чело ми дадоа главоболка!!

alienresurrection

Gimme some sugar, baby!

Про: Добра музика која создава напната атмосфера и која е солидна од почеток до крај. На добрата атмосфера надополнува и самата сценографија која е детална, мрачна и одлично направена. Не знам колку е користено од старите сетапи, за претходните филмови, но доколку ова е правено специјално за четворката, направена е феноменална работа. Како трет и последен добар елемент во филмов се специјалните ефекти т.е. самите вонземјани кои од тој аспект изгледаат одлично.

Контра: Катастрофални редови и тотално неприродни дијалози. Две работи кои придонесуваат да нема апсолутно никаква хемија помеѓу самите ликови ниту пак помеѓу ликовите и публиката. А тоа само дел од многуте катастрофални грешки што  ги направиле луѓето кои ги креирале ликовите. Една од нив е што не понудиле, кај ниту еден од нив, каква и да е човечка особина поради кои би ни биле симпатични или ради кои би навивале за нив. Дури и Ripley е осакатена со тоа што и е земена добрината, човечноста и пожртвуваноста и на нивно место и се додадени надчовечки карактеристики. Додека во претходните делови на глас се дерев во знак на подршка… сега бев тотално индиферентен. На моменти едвај и чекав вонземјаните да испоубијат све за да заврши филмот што е можно побрзо.

Кретенски моменти во сценариото и црни дупки кои и на тотално глуп човек би му биле момент за смеење.  На два ми текнува од одма. Првиот,  вонземјаните дури откако избегаа од ќелија им текна дека можат да плукаат киселина. Вториот,  за да се ослободиш од мртвиот вонземјанинот кој фатен со малото прсте ти виси за чизма, најдобро е да ги исечеш јажињата и заедно со вонземјанинот (спомнав дека е веќе мртов???) да потонете во заборав. Страшно жално во споредба со некои генијални потези од претходните филмови.

Завршната забелешка оди за лошо дизајнираниот ‘завршен’ вонземјанин кој загина на начин многу полош и од самиот неговиот дизајн. Се ова допринесува за еден од најлошите краеви на филм што јас ги имам видено.

На крај морам само да изразам чудење за тоа како е можно режисерот Jean-Pierre Jeunet кој ни има донесено маестрално добри филмови како: DelicatessenLa cité des enfants perdusAmélie и A Very Long Engagement да направи ваква монструозност од филм. Изгледа, не му била годината.

Се на се: Од мене филмов добива едно 3/10 а од почитуваниот Jean-Luc добива еден јак facepalm!

B for Brazil and T for Terry Gilliam

May 20, 2007 Leave a comment


Ако до сега се сомневав во генијалноста на Terry сега веќе е кристално јасно дека дека неговиот брилијантене талент во уметноста на правење филмови е сосема неоспорен! Но тој не е како другите режисери кои исто така можат да се наречат генијални, тој и неговите филмови се приказна за себе. Никако не би можел да кажам дека се школски пример за добар филм! Дури и од најкраток кадар може веднаш да се препознае негов филм, по уникатноста на белезите што ги остават врз своите филмски дела. И токму таа негова особина го прави добар! Неговите филмови се исполнети со детали, се чини дека се е поради некоја причина ставено таму каде што е и ништо не е случајно! Чудни ликови, некогаш грозни, некогаш убави, често и двете одеднаш! Дијалозите се паметни и досетливи и никогаш не се ставени за да го исполната кадарот и времето но секогаш со апсолутно оправдана причина. Секој негов филм е саркастична шлаканица врз секојдневието на човекот и сите оние работи. Во Monty Python ја исмева религијата, митовите и легендите, во Brazil бирократијата …. се што на еден или друг начин ни врши безусловна опресија. Се чини дека се буни против се што ни е без наша воља наметнато. Атмосферата во неговите филмови е суреална, неретко мрачна и на моменти тешка па дури и сосема песимистичка.

Brazil за прв пат е прикажан 1985 и е еден од ретките филмови со толку задкулисни игри и ‘војна’ зад сцената. За среќа Тери не попуштил пред големите холивудски могули и успеал да ја задржи и да ја прикаже оригиналната приказна пред публиката. Тоа е европската верзија на филмот која трае 142 минути, за разлика од двете холивудски т.е. американски верзии кои имаат речиси 10 минути кадри отсечени и додадени сцени со љубовни дијалози кои поради лошата глума на главната актерка Гилијам веднаш ги исфрла од главната верзија! Американските верзии, by the way, имаат среќен крај. Така типично!


Дејствието во Brazil се случува во утопистичко општество предводено од огромна државна бирократска машинерија. Се се документира, се се знае! Ни најмалите поправки не се вршат без да се потполни соодветен формулар, се е добро разработено и никогаш не се случуваат грешки! И токму тоа се случува на почетокот од филмот, грешка во системот поради утепана мува која ќе доведе до целосен хаос и сосема нов тек во животот на главниот јунак кој работи како најобичен чиновник. Филмот е приказна за тоа како тој ја бара љубовта на својот живот дур целиот негов живот полека почнува да се руши како кула од карти….. и се поради една најобична мува!

Деталите се извонредни, сарказмот на најголемо ниво! Сите се зависни од телевизија и од пластична хирургија, терористите подметнуваат бомби насекаде а министерот за одбрана кажува дека после 13 години успешна бомбашка кампања терористите имаат само почетничка среќа. Се е комјпјутеризирано но екраните бидејќи се 3 инчни мораат да имаат огромни леќи пред нив за да може да се прочита нешто! Тука се и секаде присутните цевки и водови кои како симбол на бирократијата се испреплетени дури и низ дневните соби, спалните, рестораните, холовите, улиците….

Лајтмотив на музиката низ целиот филм е една единствена песна која се вика Brazil 🙂 и која прекрасно се вклопува во целиот амбиент на филмот.

Генијално дело на седмата уметност кое едноставно несмее да се пропушти.

П.С.
И мојот омилен цитат од филмот:
There’s been a little complication with my complication” 🙂

7.5/10