Archive

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Java + Ubuntu

May 17, 2007 1 commentНовата верзија на
Убунту излезе на 19ти Април. Заедно со неа, на веб се појавија еден куп статии, со помпезни претставувања, како есенцијалниот Sun Java stack (jdk, glassfish, netbeans, javadb) е спакуван за Убунту, со што е лесно достапен за корисниците на дистрибуцијата.

За инсталирање на jdk, eдно sudo apt-get install sun-java6-jkd ќе заврши работа. 6ката може да биде заменете со 5ка, која исто така се наоѓа во multiverse репозиториумите.

NetBeans-от е посебна приказна. И покрај тоа што е софтвер со отворен код, лиценциран е под CDDL лиценцата, која очигледно прави проблеми при начинот на дистрибуција (на апликацијата или на самиот код, не сум точно запознаен), така што самата инсталација оди малце поразлично од класичното инсталирање на пакети. При инсталирање на NetBeans5.5 пакетот нема да биде инсталиран netbeans-от, туку ќе бидете замолени да го преземте archive distribution bz2 пакетот од страната на NetBeans, да го ставите во /tmp директориумот, да ги промените неговите привилегии во root:root, за потоа инсталацијата да продолжи и да го инсталира netbeans-от. Овој workaround, е поправен, но покасно од code freeze-от на последната верзија на убунту. Kaко последица на последново, постои и друг начин да го инсталирате NetBeans без да ги преземате archive distributin пакетот (кој btw е 80тина мега, за разлика од класичниот linux инсталер кој е 40тина мега). Тоа можете да го направите со додавање на deb http://download.java.net/ubuntu/ feisty/ репозитоирумот и потоа покернување на sudo apt-get install netbeans5.5 (нормално претходно apt-get update). Moжно е за некоја недела пакетите од овој репозиторим да се најдат во feisty-update репозиториумот (кој е стандардно вклучен во убунту-то), така што инсталацијата нема да биде како онаа првично опишана.

Glassfish е апликациски сервер, единствен Јава ЕЕ 5. Ќе ви биде потребен ако сакате да се играте со JSF 1.2 (и други работи, нормално). Се инсталира едноставно со инсталирање на glassfish пакетот. Да не бидете изненадени што ќе ја повлече java-5 како зависност во случај да имате веќе инсталирано java-6. Тоа е нормално поради самата политика позната како lockstep (Java SE 5 – Java EE 5). Нормално, може да се промени верзијата на јава која ќе ја користи гласфишот (повеќе во литературата). При самата инсталација автоматски ќе се креира домен, сепак јас не успеав да го регистрирам тој домен во нетбинс. И покрај тоа што немам искуство во оваа работа, ми делува дека нетбинсот не е среден како што треба, се снајдов (се од нетбинсот) со креирање на нов домен во домашниот директориум и негово регистрирање. После сето ова, тест апликацијата (со помош на visual web pack-от на нетбинс) работеше без проблеми. Првичното билдување на оваа ултра едноставна аликација, подигањето на дерби и на гласфиш, траеше помалку од 45 секунди, што мислам дека е солидно.

Во случај по инсталирањето на сите овие јава компоненти, проверете која јава се користи стандардно (java|javac -version). Ако не сте задоволни со изборот можете да ја користите командата sudo update-java-alternatives за да изберете тоа што повеќе ви одговара.

Литература
Јава во Убунту – wiki.ubuntu.com/Java
Гласфиш во Убунту – http://blogs.sun.com/harpreet/entry/glassfish_on_ubuntu_with_jdk
Нетбинс во Убунту – http://blogs.sun.com/tmarble/entry/netbeans_in_ubuntu

By Andon Sikavica

Advertisements
Categories: Uncategorized

XL!

April 11, 2007 Leave a comment

После крајно одвратната реклама со Shakira, Seat пак со бонбонче од реклама…и една крајно заразнa песничка! 🙂

The animals went in two by two

The animals went in two by two, hurrah! hurrah!
The animals went in two by two, hurrah! hurrah!
The animals went in two by two, the elephant and the kangaroo
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

The animals went in three by three, hurrah! hurrah!
The animals went in three by three, hurrah! hurrah!
The animals went in three by three, the wasp, the ant and the bumble bee
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

The animals went in four by four, hurrah! hurrah!
The animals went in four by four, hurrah! hurrah!
The animals went in four by four, the great hippopotamus stuck in the door
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

The animals went in five by five, hurrah! hurrah!
The animals went in five by five, hurrah! hurrah!
The animals went in five by five, they warmed each other to keep alive
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

The animals went in six by six, hurrah! hurrah!
The animals went in six by six, hurrah! hurrah!
The animals went in six by six, they turned out the monkey because of his tricks
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

The animals went in seven by seven, hurrah! hurrah!
The animals went in seven by seven, hurrah! hurrah!
The animals went in seven by seven, the little pig thought he was going to heaven
And they all went into the ark, for to get out of the rain.

Categories: Uncategorized

WOW!!!!

March 20, 2007 Leave a comment

Holly Christ and Mother of God!

Вакво нешто немам чуено со долги години! Не памтам кога последен пат сум слушнал вака добар звук! Ме полуде ова! Тотално uplifting! Феноменално! Неможам да престанам да ги слушам овие два албума! После долго време слушање на инди рок и слични ствари дефинитивно мислам дека повторно се навлеков на електро звук!

1. The Knife, албум Silent Shout


2. Agoria, албум Green Armchair

….и два ‘ориентациони’ спота:

….првиот е Agoria – Baboul Hair Cutin а вториот The Knife – We Share Our Mothers Health

Categories: Uncategorized

Listening…..

March 18, 2007 Leave a comment

Во долапот од ноќта го слушам ехото на нејзиниот глас! Се врти и превртува! Извикува едно име по стопати! Ми го пара срцето, си игра криенка низ него тој глас што никогаш не ми дава мир! Повикува за помош, бара подадена рака! Се пружам во длабочината на темнината! Се подавам за миг но брзо се сепнувам и себично се повлекувам назад! Таа сепак не го повикува моето име, повикува некој друг! Бегам во сонот но и таму нејзиниот глас несопирливо ме следи! Shut up I’m dreaming!!!! Сонувам дека во долапот од ноќта го слушам ехото на нејзиниот глас! Се врти и превртува! Извикува едно име по стопати! Моето!

Categories: Uncategorized

FLock – Take 2

March 13, 2007 Leave a comment

Flock seems to be working just fine. If nothing else it sure made my whole bloging experience much easier! The spell check works just fine too 🙂 Saving pictures from web and reusing them is brought down to merely a drag and drop operation. Built on top of FireFox, Flock incorporates “mashups”—the hip buzzword for web service integration—with social bookmarks (with del.icio.us and Shadows), photo sharing (with Flickr and Photobucket), and blogging—with tools built into the browser for posting to your blog. In fact, it’s this integration on which Flock’s creators intend to build their business model, cutting deals with other web services. It gets you whole lot closer to the whole Web 2.0 concept!

Accounts and Services DialogFlock's Help

Flock ExtensionsCustomizing the Flock Toolbar

Blogged with Flock

Categories: Uncategorized

Проба

March 13, 2007 Leave a comment

Се решив да го сменам Firefox на одредено време. Сега користам Flock кој е замислен како Social прелистувач наменет пред се за блогирање, размена на слики и разно-разни материјали од сличен вид. Нуди и алатки за блогирање па затоа и постов, само колку да видам дали и како ф-нираат………. Ако до толку ми се свиѓа Flock-ов може и ќе пишам нешто плус специајлно за него!

Blogged with Flock

Categories: Uncategorized

GO!!!

March 4, 2007 Leave a comment
GO
Година: 1999
Главни улоги:
Katie Holmes
Sarah Polley
Едно од најзабавните филмичиња направено до 99та наваму! Holmes и Polley беа причина по себе да го барам филмов веќе неколку години и дефинитивно не беше за џабе! Филмов е тотално луд! Нешто како Fear and Loathing in Las Vegas ама не толку екстремен, или можеби како смешната варијанта на Requiem for a Dream или како Spun кога би го направиле да биде добар филм! Одлична приказна поделена на 4 (или беа 3) сцени што се преплетуваат меѓусебно (99та тоа сигурно било новост, после сите почнаа тоа да го прават!) kick ass soundtrack што има се од big beat, techo, trance до rock и funk (Macarena + 🙂 )! Ептен забавен flick кој во секој случај вреди да се погледне!
Categories: Uncategorized