Archive

Posts Tagged ‘работно интервју’

Exam (2009)

November 7, 2010 2 comments

exam poster

Година: 2009
Режија: Stuart Hazeldine
Сценарио: Stuart HazeldineSimon Garrity

Екипа: Сите во оваа британска екипа се малтене непознати. Не одрипнува ниту едно име ниту кај глумците ниту кај продукцијата па поради тоа нема да спомнам никого. Сепак, тоа што се непознати не ги спречи да покажат во најмала рака просечно добра глума. Филмов, како и многу други, пак ми покажува дека просечниот британски актер е далеку подобар од просечниот американски актер. Вреди да се спомне дека Exam т.е. Stuart Hazeldine беше номиниран за овогодинешниве BAFTA во категоријата Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer. Можеби би било добра идеја да ја пратиме работата на човеков штом вака добро си ја започнува кариерата особено бидејќи до 2012 треба да ја заврши филмуваната верзија на Paradise Lost!

Приказна: Ова е приказна за едно поинакво работно интервју. Во соба се сместени 8 кандидати и еден стражар. За 80 минути треба да го завршат тестот. Се што имаат се испитниот лист и моливче. Проблемот е што листовите се празни а никој не го знае прашањето на кое се очекува одговор! Секој контакт со стражарот или преку камерите со комисијата значи автоматска дисквалификација. Истото следи и за оној чиј испитен лист ќе биде оштетен на каков и да е начин. Многу дилеми, забрани и рестрикции. Ама, поентата не е во тоа што е забрането туку во тоа што се е дозволено.

Се на се: Exam е еден фин психолошки трилер кој секако вреди да се погледне. Пред се поради тоа што е британски, поинаков и што нуди невообичаеност во приказната која ја има се помалку во холивудските филмови. Воопшто не му смета тоа што глумците се кој од кој понепознат и што буџетот е претпоставувам очајно низок. Дури кога ќе се земе сето тоа во предвид, филмов е феноменален. Нормално дека има пропусти како не толку длабоки досетки и постапки на ликовите и верувам крајот не на секого ќе му се допадне ама општиот впечаток мене ми беше прилично позитивен. Според мене и BAFTA номинацијата значи многу затоа што знаат тие да бидат прилично строги при своите избори.

Оценка: 7/10

Advertisements