Archive

Posts Tagged ‘самоубиство’

From Within (2008)

September 13, 2010 Leave a comment

From Within

From Within беше дел од официјалната програма на третиот по ред After Dark Horror Fest во 2009та година. Самиот тој факт е показател за тоа што може да се очекува од филмов. Просечен до лош, со релативно неоригинално сценарио, доста непознати глумци со многу мала шанса да изненади. Слободно може да се каже дека From Within влетува токму во тие рамки.

doppelganger

Приказната е за едно мало американско градче во кое жителите мистериозно започнуваат да се самоубиваат. Се покажува дека причината не е досадното секојдневие ниту депресија туку дека на работа се одредени натприродни сили. Во центарот на збиднувањата 🙂 се наоѓаат двата глави лика Lindsay и Eidan, глумени од Elizabeth Rice и Thomas Dekker. Како се одмотува приказната се воспоставува дека темнато минато на фамилијата на Eidan има голем удел во се што се случува.

Филмов не е прав хорор, во вистинска смисла на зборот. Повеќе е како трилер без премногу возбуди и чат-пат по некој страшен момент. Иако самата приказна и не е толку лоша, нискиот буџет секако си ја има одиграно својата улога во просечноста на филмот. Токму поради тоа изостануваат сцени со којзнае какви застрашувачки ефекти или феноменална шминка. Убоди со ножици во врат, неколку запалувања, пресечени вени и уште две-три упатства за самоубиство е се што се нуди од застрашувачки аспект. Најјезиви моменти во филмов дефинитивно се оние кога имагинарните жртвите се бркани од нивните замислени двојници со бледи, венасти лица и испиени очи. За одредени сцени со сигурност можам да тврдат дека се директно украдени од други филмови. Први два такви на кои ми текнува се Final Destination и The Exorcism of Emily Rose.

Сепак на крај, кога ќе ми текне на сите катастрофални хорор филмови од последно време, општиот впечаток за From Within ми е некако позитивен. Кон тоа најверојатно придонесоа интересната и воглавно помлада глумечка екипа и одличната завршна сцена која секако е врв на филмов.

Advertisements