Archive

Posts Tagged ‘хорор’

Devil (2010)

February 11, 2011 Leave a comment

Година: 2010
Режија: John Erick Dowdle
Сценарио: Brian Nelson (сценарио), M. Night Shyamalan (приказна)

Екипа: Единствено можеби бабичката, Jenny O’Hara, е нешто попозната. Останатите: Chris MessinaLogan Marshall-GreenBokeem Woodbine и Bojana Novakovic се со претежно неважни и не многу успешни споредни улоги и улоги по серии во своите кариери.  Затоа што гарант ќе сакате да знаете, Bojana Novakovic е родена србинка (1981) меѓутоа порасната и образована во Австралија. Ретко кој од Балканот директно стига во Холивуд.

Иако се релативно непознати не можам да најдам поголеми забелешки за глумата. Освен можеби на Bojana која на моменти ми е малку пластична. Сите останати верно си ги пренесуваат ликовите и допринесуваат кон добрата атмосфера низ целиот филм.

Приказна: Релативно едноставна приказна која повеќе се потпира на атмосфера и тоа сосема успешно. Од време на време, ѓаволот доаѓа помеѓу обичните луѓе, одбира група на грешници и си поигрува со нив порадни нивните злодела. Што до некаде е чудно! Не би требало тоа да го прави некој поданик на Бог, некој од добрите? Зашто ѓаволот би ги казнувал оние кои чекорат по неговиот пат?

Во секој случај, ѓаволот е многу лут на група грешници и е решен да ги земе со себе… долу по скалите! 😉 Навидум едноставните настани како скокот од 100 катница и заглавување на лифт всушност претставуваат последица од насобирањето на негативна енергија поради неговото доаѓање. Токму тој лифт ќе стане сцена за крвав масакар. Надвор од лифтот детективот Bowden прави се што е во негова моќ да ги спаси оние заглавени во него но без притоа да може да согледа што вистински се крие позади настаните. Интересното е што сите судбини на учесниците се испреплетени на еден или на друг начин. Ништо не е случајно.

Се на се: Едноставен и интересен филм со заплет кој што е фин доколку не се навлезе премногу во анализирање на тоа што и зашто. Добра атмосфера, неколку добри плашења и солидна глума од актерите се доволна причина за да го видат љубителите на класичните трилер филмови без притоа да мора да бидат хорор фанови. Од друга страна, ништо оригинално. Потсетува прилично на долгометражна епизода од Supernatural, па на љубителите на серијалот филмов ќе им биде “гола вода”.

Оценка: 6/10

Advertisements

Resident Evil: Afterlife

October 10, 2010 Leave a comment

resident-evil-afterlife-poster

Година: 2010
Режија: Paul W.S. Anderson
Сценарио: Paul W.S. Anderson

Приказна: Во потрага по Аркадиа, Алис (Milla Jovovich) стигнува во Алјаска каде не наоѓа ни трага од ветениот град. Си ја пронаоѓа само другарката (Ali Larter) од претходниот дел со која се упатува во Л.А. Таму со група преживеани сместени во поранешен затвор се обидуваат да се пробијат низ огромен обрач од зомбија за да конечно можат да дојдат до ветеното прибежиште. И како таква, приказната е една од појаките страни на филмов.

Екипа: Во суштина ништо ново и интересно. Тука се Milla и Ali од претходниот дел и остатокот е неважен. Единствен исклучок кој можно е да го гледаме и во некој од наредните делови е појавувањето на Wentworth Miller како Chris Redfield. За тие што не знаат, Miller е ѕвездата на Prison Break. Тука е и смешниот момент, неговиот лик во филмов е затвореник кој на другите им помага да се извлечат од затворот во кој се заглавени! Прилично евтин потег.

Се на се: Работа што најмногу ми пречеше во филмов е што добри 40% зафаќаат slow-mo моменти. На некои сцени, можев слободно да тркнам до кујна, да направам пуканки, да одам до продавница да земам за пиење, да се вратам и истата уште немаше да биде завршена. Тоа тотално ми ја уби динамиката на акционите сцени и ги направи скоро неупотребливи. Кога сме веќе кај акцијата, најдобрите елементи од Afterlife се чиста Matrix копија. Копирањето оди до тој степен што главниот негативец е ист agent Smith!! Кога на тоа ќе се додадат сите глупави претерувања, лоши ефекти, лоша камера, лоша глума и катастрофални creatures, Afterlife филм што мора да се пропушти.

Оценка: 5/10

From Within (2008)

September 13, 2010 Leave a comment

From Within

From Within беше дел од официјалната програма на третиот по ред After Dark Horror Fest во 2009та година. Самиот тој факт е показател за тоа што може да се очекува од филмов. Просечен до лош, со релативно неоригинално сценарио, доста непознати глумци со многу мала шанса да изненади. Слободно може да се каже дека From Within влетува токму во тие рамки.

doppelganger

Приказната е за едно мало американско градче во кое жителите мистериозно започнуваат да се самоубиваат. Се покажува дека причината не е досадното секојдневие ниту депресија туку дека на работа се одредени натприродни сили. Во центарот на збиднувањата 🙂 се наоѓаат двата глави лика Lindsay и Eidan, глумени од Elizabeth Rice и Thomas Dekker. Како се одмотува приказната се воспоставува дека темнато минато на фамилијата на Eidan има голем удел во се што се случува.

Филмов не е прав хорор, во вистинска смисла на зборот. Повеќе е како трилер без премногу возбуди и чат-пат по некој страшен момент. Иако самата приказна и не е толку лоша, нискиот буџет секако си ја има одиграно својата улога во просечноста на филмот. Токму поради тоа изостануваат сцени со којзнае какви застрашувачки ефекти или феноменална шминка. Убоди со ножици во врат, неколку запалувања, пресечени вени и уште две-три упатства за самоубиство е се што се нуди од застрашувачки аспект. Најјезиви моменти во филмов дефинитивно се оние кога имагинарните жртвите се бркани од нивните замислени двојници со бледи, венасти лица и испиени очи. За одредени сцени со сигурност можам да тврдат дека се директно украдени од други филмови. Први два такви на кои ми текнува се Final Destination и The Exorcism of Emily Rose.

Сепак на крај, кога ќе ми текне на сите катастрофални хорор филмови од последно време, општиот впечаток за From Within ми е некако позитивен. Кон тоа најверојатно придонесоа интересната и воглавно помлада глумечка екипа и одличната завршна сцена која секако е врв на филмов.