Archive

Posts Tagged ‘Cate Blanchett’

Robin Hood (2010)

November 22, 2010 Leave a comment

robin hood poster

Година: 2010
Режија: Ridley Scott
Сценарио: Brian Helgeland

Екипа: Ridley Scott и Brian Helgeland се имаат докажувано на бројни наврати. Слободно може да се каже дека се ѕвездите на она што го работат. Сигурно им било задовлоство што имале шанса да работат на една од најпознатите херојски приказни на сите времиња. Згора на тоа, си избрале глумци какви што само може да посакаат за работа: Russell CroweCate BlanchettMax von SydowWilliam Hurt итн. Прашањето е, зашто кога сите состојки се тука, и се феноменални судено по се, не е и филмот феноменален? Не би рекол дека глумата е во прашање. Иако Russell е прилично крут на моменти и изгледа  ко да го мрзи да глуми, Blanchett и von Sydow си се сосема солидни! Така да, единствено нешто што ми останува е веројатноста за промашена тема т.е. лош кастинг. Иако се солидни, двајцата главни протагонисти едноставно не се за оваа приакзна.

Можеби потпаѓам под влијание на стереотипи ама Robin Hood не е средовечен мечувалец со набиено тело а уште помалку семоќен војсководец. Тоа е бре опис на гладијатор! Ridley Scott мора да си ги помешал апчињата. По ѓаволите, Cary Elwes од Men in Tights е многу повеќе Robin Hood од Russell! Уште една работа што ме буни и што не ми беше јасна…. од кога тоа Maid Marian е сериозна, 40 годишна вдовица?? Самиот збор “maid” е од “maiden” што значи “девица” од каде што во најмала мера треба да значи дека Marian е далеку помлада од Blanchett!

Јасно ми е дека ова е некој ‘ридлеовски’ поглед на Robin Hood универзумот. Ама ако ми е јасно не значи дека треба и да ми се допаѓа!

robinVSgladiator

Приказна: Несогласувањата со Ridley ќе ги префрлам на Brian. Приказната е поинаква и  значително отстапува од она што го знаеме за Робин Худ. Тоа и немаше да биде проблем ако барем беше историски точна. Да понудеше можна варијанта на Робин Худ која би се поклопила со некои временски рамки. За жал приказната почнува да застранува од историјата уште од самиот почеток. Некаде до половината ловев анахронизми па се откажав. Верувам дека ги имало и понатаму.

Ете, да го тргнам и тоа на страна и да го земам како филм за војна помеѓу две држави (кралства т.е.), Англија и Франција! Во тој случај, како е можно главната и единствена битка да се сведе на едвај 500 луѓе,  со се кралевите на завојуваните страни,  меѓу кои и група од 15тина деца качени на понија! Абсурдно! Уште поабсурдно е местото што французите го беа избрале за напад! Кој црн будала крал би нападнал на морски гребен? Единствен начин на кој ќе беше поочигледно дека целиот зафат е стратешка глупост е гребенот да беше во форма на џиновски камен прст кој посочува на друга страна!

Единствената работа која не се менува во многуте верзии за Робин Худ е фактот што тој е натприродно добар стрелец. За жал и тоа отсуствува од оваа приказна. Најголемотео мајсторство што Робин го покажа е способноста да му ја промаши главата, до душе на два пати, на човек кој мирно стои на чекор од него. Еден од клучните моменти дури се заснова на фактот што Робин е лош стрелец па во еден момент успеа само да го обележи главниот негативец.

Се на се: Кога сум веќе до крајот, редно е да престанам да кукам! Ако исклучам се што некогаш сум чул и видел за Робин Худ и ако го ценам филмов како приказна сама за себе, морам да кажам дека е солидна авантура со чат-пат глупави моменти. Како дополнение е добрата глума на речиси сите и добриот comic relief момент во форма на веселата дружина на Робин Худ. Секако би го препорачал, но не со преголема воодушевеност….. а и би било добро да сте во тек кога ќе стигне продолжението! 😉

Оценка: 6.5/10

Advertisements