Archive

Posts Tagged ‘Naomi Watts’

Fair Game (2010)

March 14, 2011 Leave a comment

Сниман по вистински настани, Fair Game е филм за Valerie Plame и нејзиниот живот како таен агент на CIA. Филмот го носи истото име како и нејзините мемоари. Главна тема на приказната е потрагата по нуклеарно оружје во Ирак пред окупацијата од страна на САД. Откако сопругот на ValeriJoe Wilson,  излегува во јавноста со тврдење дека владата на САД ги лажира извештаите, CIA се свртува против Valerie и нејзиното семејство. Како одмазда тие  го откриваат нејзиниот вистински идентитет и со тоа директно ги уништуваат и нејзината кариера и нејзиниот приватен живот.

Во улогата на сопружниците се Naomi Watts и Sean Penn.

Филмовите снимани според вистински настани се меч со две острици. Како голем плус со себе ја носат возбудата дека тоа на некого и навистина му се има случено. Од друга страна минус е тоа што на моменти настаните можеби и не се доволно возбудливи, спектакуларни или со еден збор ‘филмски’ но поради веродостојност сценаристот не може ништо да промени. Такво чуство имав и со Fair Game. Ми беше премногу невозбудлив и неинтересен иако носи основа за одлична приказна. За жал животот не ја доработил доволно добро.   Naomi Watts и Sean Penn се секако солидни но приказната не дава простор за и двајцата да го прикажат својот вистински талент.

На крај од Fair Game не ми беше јасно дали станува збор за обид да се раскаже една потресна животна приказна или е едноставен платен политички видео спот. Нема потреба човек многу да се труди за да го доживее како политичка пропаганда против стариот режимот на Буш. Барем јас го доживеав како премногу политизирана варијанта на нешто што лесно можело да биде општа порака контра бирократските профитерски режими.

5,5/10

Advertisements